Home Blog Geen onderdeel van een categorie Duurzaamheid in de tuin, niet altijd even evident — een interview met Hermie

Bij een tuinbedrijf denken veel mensen automatisch aan groen shoppen. Logisch. Maar toch is dat niet altijd even evident. We spraken erover met Gert Schatteman, e-commerce manager van Hermie.

Schatteman: “Het begrip tuin is heel ruim. We verkopen bijvoorbeeld ook zwembaden, barbecues, speelgoed enz. Dan weet je al meteen dat niet alle producten zomaar vanzelf ecologisch zijn. Maar ook bij producten waar je het niet verwacht speelt duurzaamheid.

Neem nu bijvoorbeeld een serre. Daar bestaan ook wat wij ‘wegwaaiserres’ noemen. Wat plastiek en buisjes, die je na een paar maand volledig kan weggooien. Terwijl een stevige glazen serre een heel leven kan meegaan. Een enorm verschil.

We zien in de sector ook steeds meer veranderingen waar je het helemaal niet zou verwachten. Potgrond bijvoorbeeld is vaak gemaakt op basis van turf, wat een fossiele brandstof is. Wij bieden ook potgrond zonder turf aan. Of onze Ecopots: die zijn gemaakt van gerecycleerd plastic en steenpoeder en dragen, onder andere, het label ‘100% CO₂-neutraal’.”

Welke duurzame oplossing voor de tuin zijn in jouw ogen onterecht onbekend?

“De tuinapotheek is een vrij nieuw concept en voor veel mensen nog onbekend. Veel mensen willen nog altijd naar een insecticide grijpen als ze ongewenste beestjes tegenkomen in hun tuin.

Maar waarom zou je geen gebruik maken van de natuurlijke vijanden van die beestjes? In de tuin geldt nog altijd de wet van de sterkste.

Zo kan je aaltjes inzetten tegen allerlei plagen: rouwvliegjes, eikenprocessierupsen, naaktslakken, engerlingen… Tegen buxusmotten kan je ook fermoonvallen opzetten. Die lokken de mannelijke motten in de val, zodat de natuurlijke voortplantingcyclus stopgezet wordt.”

Hoe zetten jullie de consumenten aan om duurzaam te shoppen?

“We proberen op onze website de groenste producten te pushen en hebben allerlei filters waardoor de klant beter zijn keuze kan maken. Of een product biologisch gecertificeerd is, of diervriendelijke bijvoorbeeld. Bij de productinformatie geven we ook aan of en hoe een product duurzaam is.

En we geven tenslotte ook graag advies. Wil je duurzamer aan de slag in je tuin, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Geef een seintje, we helpen je graag.”