Home Blog Geen onderdeel van een categorie Stimuleren en het voorbeeld tonen

Een speciaalzaak met producten en persoonlijk advies voor bouwen, verbouwen en woon- en interieurdecoratie met een winkel én een webshop. Het concept van zelfbouwmarkt.be steunt op een lange traditie en ervaring binnen de wereld van conceptueel bouwen, verbouwen & interieur.

Duurzaamheid en klimaat staan voorop in onze werking. We willen onze klanten ook stimuleren om duurzaam aan het werk te gaan en te kiezen voor duurzame, future-proof materialen en producten. Daarom bieden we meer en meer duurzame producten aan, aanvaarden we ecocheques, geven we advies op maat en proberen we zoveel mogelijk zelf het voorbeeld te geven.

Ecocheques voor duurzame producten

2 jaar geleden al sprongen we op de kar om ecocheques te aanvaarden. We proberen dat nog altijd zo veel mogelijk te communiceren naar klanten, want veel mensen weten nog niet dat je daar verlichting, verf- en onderhoudsproducten, en zelfs deuren, kasten of meubilair mee kan kopen. Heel wat productsoorten bieden tegenwoordig ook een duurzaam alternatief of komen van echte eco-merken.

Maar wat is duurzaam? Dat wil eerst en vooral zeggen dat het product kwalitatief is, dat het lang mee kan. Wij zoeken verder dan alleen dat en bieden onder andere:

  • Producten uit gerecycleerd materiaal
  • Herbruikbare producten, zoals bijvoorbeeld bij onze badkamer-, tafel- en kookaccessoires
  • Duurzame verzorgings- en onderhoudsproducten en hun navulpakken
  • Producten die uit natuurlijk materiaal zijn gemaakt zoals badhanddoeken en matten uit bio-katoen

 

Tips om energie te besparen

Onze bezoekers en klanten krijgen een heleboel tips mee om energie te besparen. Van onze medewerkers als ze uitleg vragen, maar ook via flyers en affiches in de winkel of blogartikels op de website. We bieden ook een ruim assortiment ledverlichting en tuin- en terrasverlichting op zonne-energie.

 

 

Het voorbeeld tonen

Pratice what you preach. Je bent pas geloofwaardig als je zelf ook doet wat je vertelt. Onze kantoren en het magazijn werden voorzien van zonnepanelen die meedraaien met de zon. Daarmee draaien die voor bijna 100% op zonne-energie. De zonnepanelen vallen trouwens op en zorgen ervoor dat we op een positieve manier herkend worden in het straatbeeld. Dat is leuk meegenomen.

 

In onze winkel gebruiken we geen plastic of papieren zakken meer. We hebben gekozen voor totebags, waar we nu een ludieke wedstrijdactie aan gekoppeld hebben voor het ontwerp ervan. Benieuwd of wil je zelf meedoen? Je ontdekt onze actie hier.

Voor onze verzendingen hergebruiken we zoveel mogelijk dozen en zijn we overgestapt van plastic luchtzakken op daarvoor ontworpen gerecycleerd papier dat perfect de schokken van het transport opvangt. En wanneer de doos van de leverancier ok is, gebruiken we helemaal géén om-doos.

Voor het transport kiezen we heel bewust onze partners. PostNL en bpost voor de kleinere zendingen, kleine gespecialiseerde firma’s uit de buurt met bestelwagens en vrachtwagens voor de grotere stukken. Die kunnen we heel gericht inzetten en samen een optimale planning en route uitwerken op basis van gegroepeerde zendingen per regio. Bovendien worden de emissies van elk transport gemeten en kunnen we zo goed monitoren wat onze impact is.

En we zijn nog niet klaar. We werken al met eco-labels op onze website en willen een nog meer doorgedreven sorteer- en recyclagestrategie uitrollen in onze gebouwen.

Meer over onze werking en ons aanbod vind je op www.zelfbouwmarkt.be.