Home Blog Geen onderdeel van een categorie Ecocheques: steeds meer duurzame aankoopmogelijkheden

Biovoeding, milieubewuste voorwerpen, ethische mode, gerecycleerde producten, … Milieubewust kopen kan tegenwoordig in zowat alle productcategorieën. Heel wat mogelijkheden dus om je ecocheques te gebruiken en daarbij iets te doen voor onze planeet.

Ecocheques werden in België geïntroduceerd in 2009 en moeten consumenten ertoe aanzetten om milieuvriendelijke producten of diensten te kopen. Als werknemer krijg je er misschien wel van je werkgever. Het gaat dan bijvoorbeeld over de Pluxee Eco, die wordt uitgegeven door Pluxee.

Pluxee wil milieubewuste aankopen stimuleren en ondersteunt al vier jaar met veel enthousiasme Eco Wednesday.

Wat kun je kopen met ecocheques?

Onderhoudsproducten, ledlampen, elektrische fietsen, houten meubelen, planten, regentonnen, producten voor biologische landbouw en nog veel meer. Op 1 maart 2023 is de lijst van producten die in aanmerking komen, nog wat langer geworden. Dit zijn de belangrijkste vier nieuwigheden.

1. Grote elektrische tweedehandshuishoudtoestellen

Je kon al kleine tweedehandstoestellen betalen met ecocheques, maar voortaan kan dat dus ook voor grote elektrotoestellen. Zo kun je nu ook een wasmachine, een vaatwasmachine of een grasmaaier tweedehands aankopen.

2. Alle producten met FSC- of PEFC-label

Met ecocheques kon je altijd al producten met FSC- of PEFC-label kopen, maar alleen als die van hout of papier waren gemaakt. Dat is nu niet langer het geval! Sinds 1 maart 2023 komen alle producten met FSC- of PEFC-label, ook die van bamboe of natuurlijk rubber, in aanmerking.

3. Duurzame mobiliteit

Een fiets of een ticket voor het openbaar vervoer kopen, was al mogelijk. Voortaan kun je ook een fietsparking of een abonnement in een bewaakte parking betalen.

4. Huurtoestellen en -gereedschap

Ecocheques kunnen nu ook worden gebruikt om te huren, op dezelfde manier als voor de aankoop van tweedehandsproducten. Er is maar één voorwaarde: alles moet via erkende organisaties verlopen.

Met je ecocheques kun je honderden ecologische producten en diensten kopen.

Raadpleeg de volledige lijst van de productcategorieën waarvoor je ze kunt gebruiken

Waar kun je je ecocheques uitgeven?

Meer dan 10.000 fysieke verkooppunten en tal van e-shops aanvaarden ecocheques voor al hun producten of diensten of een deel ervan.

Wist je dat? Per euro die je uitgeeft met je ecocheques, spaar je één kg CO2 uit.